Navzdory upozorněním záchranáři každoročně zachraňují přiotrávené houbaře

27. září 2017, 13:58 | Houbařská sezóna je v plném proudu. Pro mnohé je sbírání hub v přírodě spojením příjemného s užitečným. Nejenže mají v zimě zásoby sušených, mražených či zavařených hub do zelňačky nebo jiných pokrmů, ale také si psychicky oddychnou a provětrají hlavu v přírodě.

Pro všechny platí zásada, že raději by měli sbírat méně druhů hub, které stoprocentně poznají, než hodně druhů, které znají jen povrchně. Navzdory tomuto upozornění si každoročně lidé volají záchranáře kvůli podezření z otravy. Slabé vědomosti svátečních houbařů představují největší riziko vzniku otravy houbami. Po konzumaci hub se příznaky otravy objeví do několika hodin, určitě je nepodceňujte. Jak se otrava projevuje?

 

Projevy otravy houbami:

  • zvracení,

  • průjem,

  • nadměrné slinění,

  • nadměrné pocení,

  • poruchy vidění.

 

První pomoc se poskytuje různě, v závislosti na příznacích či podezření z konzumace jedovatých hub. „Pokud přiotrávení zvracejí nebo se u nich objeví křeče do dvou hodin po konzumaci, nemusí hned panikařit, pravděpodobně jde jen o podrážděný žaludek. V tom případě je potřebné nasadit dietu,“ vysvětluje záchranář Falck Záchrannej a.s. Peter Lakomý. Podrážděná sliznice žaludku se potřebuje sama zregenerovat. Při otravě jedlými houbami není potřebné hned vyhledat lékaře, pokud však těžkosti nepřecházejí ani po několika hodinách, je bezpečnější lékařskou pomoc vyhledat. Jiné je to při otravě jedovatými houbami, tehdy je potřebné jít na pozorování do nemocnice a tam pacientovi odstraní toxiny z těla čištěním krve za pomoci přístrojů. Při některých jedovaných houbách se mohou podle záchranáře P. Lakomého dostavit příznaky po pár dnech.

 

Pokud sami nejste houbaři a kupujete houby na trhu či u silnice, dejte si také pozor. Kupujete je na vlastní riziko. I jeden jedovaný hřib může způsobit kontaminaci těch ostatních. Stejně tak věnujte velkou pozornost správnému zpracování a uskladnění hub.