Otravu houbami může zapříčinit i nesprávné skladování

19. září 2018, 12:58 | Ideální počasí pro růst hub láká v těchto dnech do přírody tisíce Čechů. Houby jsou oblíbené zejména kvůli jedinečným aromatickým a chuťovým vlastnostem. Mají nízkou energetickou hodnotu a zároveň jsou bohaté na výživové hodnoty.

Slabé vědomosti „svátečních“ houbařů každoročně představují velké riziko a mohou způsobit nepříliš příjemné, ba až tragické zakončení houbařské sezóny.

 

Důležitý zdroj výživových látek

V našich lesích roste přibližně šest tisíc druhů hub, přičemž jedlých a chuťově výborných je jich přibližně jen sto padesát. Houby obsahují látky, které lidský organismus nevyhnutelně potřebuje pro svoji činnost, jakými jsou například bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny, základní minerály, cukry nebo tuky. Kromě vědecky dokázaných pozitivních účinků na imunitu či protinádorových účinků však představují pro nezkušené houbaře značné nebezpečí v podobě otravy.

 

Pozor na nesprávné skladování

Otrava houbami patří mezi nejnebezpečnější akutní otravy. Nebezpečnými však nejsou pouze jedovaté huby, ale i nesprávné zpracování či skladování hub. „Otrávit se můžeme například starými a nahnilými houbami, které byly napadnuté nižšími cizopasnými houbami. Riziko představuje i nesprávné skladování hub,“ říká hlavní lékař Falck Záchranná MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA.

 

Nejnebezpečnější je stále muchomůrka zelená

Muchomůrka zelená, lat. Amanita phalloides, způsobuje otravu, která vysokou a závažnou mortalitu. Přestože se od 80. let díky nově zavedeným léčebným postupům snížila úmrtnost pod 20 %, případy otravy touto houbou se vyskytují i nadále. Lidé si nejčastěji pletou jedovatou muchomůrku zelenou s bedlami či žampióny. Mezi další jedovaté druhy muchomůrek patří i: Muchomůrka jízlivá, Muchomůrka bílá, Muchomůrka tygrovaná a Muchomůrka královská.

 

První pomoc při otravě houbami

Otrava houbami se projevuje zejména bolestí břicha, nevolností, pocitem na zvracení zvracením, průjmy, křečemi, malátností nebo pocením. V rámci první pomoci je důležité vyvolat zvracení, zajistit zbytky jídla nebo zvratků na analýzu a zařídit převoz do nemocnice. „Při podezření na otravu houbami je třeba zajistit veškerý dostupný materiál, jako například odřezky z hub, obsah žaludku, zvratky či stolici, aby se z těchto vzorků dal určit původce otravy,“ doplňuje hlavní lékař Falck Záchranná MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA. Nejnebezpečnější je otrava s příznaky po 12 a více hodinách po požití hub.